algemeen
bioquest
bioinfo
biopuzzel
webquest team
publicaties
nieuwsbrief
aanmelden
webquest info
wat is webquest
onderdelen
Marzano
Dodge
beoordeling
links
webquest
webquests
inleiding
taken
proces
bronnen
evaluatie
conclusie
docentenpagina
copyright
© bioinfo.nl
disclaimer
b-rem
webquest | Diabetes Mellitus
inleiding
taken
proces
bronnen
evaluatie
conclusie
docentenpagina
Aderverkalking
Afvalverwerking
Afweer
Aids
Alcohol
Alzheimer
Alzheimer
Autisme
Autisme (webquest 1)
Beroertes
Bioindustrie
Biotechnologie
Blauwalg
Bloedcellen
Bloedsomloop
Bloedtransfusie
Botbreuken
Broeikaseffect (webquest 1)
Broeikaseffect (webquest 2)
Cellen
Cystic Fibrosis
De aalscholver
De auto van de toekomst
De Groote Peel
De rol van ijzer bij transport
De werking van Enzymen
Diabetes
Diabetes Mellitus
DNA
Drugs
Dwarslaesie
Dyslexie
Eetstoornissen
Endosymbiose theorie
Erfelijke ziekten
Evenwichtsstoornis
Evolutie (webquest 1)
Evolutie (webquest 2)
Evolutietheorie
Fibromyalgie
Gebit
Gebruik en risico's van alcohol
Gevolgen van een hartinfarct
Gezonde voeding
Groei
Groei en Ontwikkeling
Groeispurt
Hartruis
Help de nieuwe natuur
Hemofilie
Hernia
Het ontstaan van kanker
Het verband tussen lever en alcohol
Hoe ontstaan fossielen?
Homeostase
Hormonale regeling tijdens zwangerschap
Impulsen in het zenuwstelsel
Koudbloedig
Kruisbestuiving
Leven met astma
Leven met CARA
Levertransplantatie
Longemfyseem
Longkanker
Make-up en kleding
Marburg & Ebola
Multiple Sclerose
Neus
Obesitas
Ogen
Ondervoeding
Ongewenst zwanger, wat nu?
Ontwrichting en verstuiking
Oogafwijkingen
Oren
Orgaantransplantatie
Osteogenesis Imperfecta
Plastische chirurgie
Polyploïdie
Puistjes
Radioactiviteit en Kernenergie
Roken tijdens de zwangerschap
Roken: eeuwig zonde
Salmonella
Schizofrenie
Schizofrenie
Slangengif
Soortvorming
Spina Bifida
Trisomie 21
Tweelingen
Uitsterven van dinosauriërs
Van DNA naar eiwit
Van zaadje tot bloem
Virussen
Vitamines
Vitamines
Voedsel en vertering
Voedselallergie
Voorbehoedsmiddelen
Voortplanting van een plant
Vorm en functie van de aalscholver
Wat is acupunctuur?
Wat is een een SOA?
Wat is erfelijkheid?
Werking Alcohol
Zenuwstelsel
Ziek worden
Zwangerschap
onderbouw
bovenbouw
lesstof
1. Voeding en vertering
2. Voeding en vertering (B2)
3. Voeding en vertering
webquest
1. Voedsel en vertering
2. Diabetes Mellitus
3. Obesitas
4. Voedselallergie
5. Gezonde voeding
6. Ondervoeding
7. Diabetes
kruiswoordpuzzel
1. Voeding en vertering
2. Voeding en vertering
3. Voeding en vertering
gatentekst
1. Voeding en vertering (B2)
meerkeuze
1. Voeding en vertering
2. Voeding en vertering (B2)
3. Voeding en vertering
inleiding | Diabetes Mellitus
© perso-orange
Om goed te kunnen begrijpen wat er bij diabetes aan de hand is moet je weten wat er met het voedsel gebeurt dat je eet. Als je glucose (suiker) of andere (koolhydraten die uit meerdere suikermoleculen bestaan) eet, komt het in je bloed terecht. Omdat je niet al het glucose meteen nodig hebt, wordt het opgeslagen in je lichaam als glycogeen. Dit proces wordt geregeld door het hormoon insuline. Dat wordt in de Eilandjes van Langerhans van de alvleesklier geproduceerd.
Diabetes (volledige naam Diabetes Mellitus) is een verstoring van de bovengenoemde regeling van het glucosegehalte in het bloed. Diabetes ontstaat doordat de alvleesklier geen of onvoldoende insuline produceert. Het lichaam kan hierdoor geen glucose omzetten in glycogeen en scheidt het uit via de urine.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee vormen van diabetes, namelijk type I en type II. Het grote verschil zit hem in het feit dat bij type I geen insuline meer in de alvleesklier geproduceerd wordt. Hierdoor is de patiënt volledig afhankelijk van dagelijkse insuline-injecties. Bij type II is de alvleesklier nog wel in staat om een beetje insuline te maken. Door middel van medicijnen kan de alvleesklier gestimuleerd om meer insuline te maken. Het probleem bij type II is dat de insuline geen effect heeft op de cellen. Een ander verschil is de leeftijd van de patiënten: type I ontstaat meestal voordat de patiënt 40 wordt, type II meestal daarna.
Mensen met diabetes kunnen met veel problemen te maken krijgen. Ten eerste kunnen ze hypo's en hypers krijgen. Bij een hypo is de bloedsuiker te laag. Dit kan gebeuren als de patiënt te veel insuline inspuit. Bij een hyper is de bloedsuiker te hoog. Dit kan gebeuren als er te weinig insuline wordt ingespoten.
Verder kunnen er verschillende complicaties optreden bij diabetespatiënten, zoals een verhoogde kans op hart en vaatziekten, slechter kunnen zien en lichaamsdelen die beginnen af te sterven (meestal de tenen).
De kans op diabetes is voor iedereen aanwezig, zij het niet bij iedereen even groot. Het grote probleem van diabetes is dat het erfelijk is. Het is echter niet besmettelijk. Diabetes is een chronische ziekte. De verschijnselen die horen bij diabetes zijn onder andere minder eten en meer drinken; dit komt voort uit het feit dat de glucose wordt uitgescheden in plaats van opgenomen. De patiënt zal dus ook regelmatig naar de wc moeten. Ook zal het gewicht afnemen, wordt de patiënt lusteloos en moe en ziet minder. Het concentratievermogen vermindert en na een langere periode ontstaat de kans op flauwvallen.
datum: 07 mrt 2021
contact:
jeroen maréchal
version: 1.0