NederlandsEnglish
 
 
 
 
 
  webquest | Salmonella

inleiding | Salmonella


© onbekend
Opnieuw dode door salmonellabesmetting In het verpleeghuis Nebo in Scheveningen is zaterdagochtend een hoogbejaarde man overleden door een salmonellabesmetting. Het is het tweede slachtoffer. Inmiddels zijn zeventien bewoners en vijf verpleegkundigen ziek. Van één bewoner is de toestand kritiek. De oorzaak van de besmetting is nog niet gevonden (Trouw, 29-11-1999). (18-01-00). Helaas komen we regelmatig dit soort kranten artikelen tegen. De meeste Nederlanders weten dat eieren besmet kunnen zijn met Salmonella. Maar door het niet of onvoldoende verhitten van eieren lopen veel mensen risico op een Salmonellabesmetting. Hoogbejaarden, jonge kinderen, zwangere vrouwen, en zieken hebben een hogere kans op een voedselinfectie zoals een Salmonella besmeting. Een voedselinfectie kun je oplopen door het eten van rauwe of halfgekookte eieren, kippen- en varkensvlees. Salmonella veroorzaakt diarree. Bij ernstige vormen van diaree krijg je buikkrampen en uitdrogingsverschijnselen. Deze uitdrogingsverschijnselen kunnen tot de dood leiden. Als je vlees goed verhit verklein je de kans op een voedselinfectie aanzienlijk. De salmonella bacterie leeft in de darmen van pluimvee en varkens, en verlaat het lichaam van deze dieren via de ontlasting. De bacteriën kunnen zich vervolgens via stof en luchtdeeltjes verspreiden. Pluimvee en varkens kunnen drager zijn van de bacterie zonder zelf ziek te zijn. Deze dieren zijn echter wel een belangrijke besmettingsbron. Ook mensen kunnen drager zijn van de bacterie en de besmetting overdragen op levensmiddelen.