NederlandsEnglish
 
 
 
 
 
  webquest | Dyslexie

inleiding | Dyslexie


© loesje.nl
Tijdens het maken van een proefwerk hebben sommige leerlingen een pasje op tafel liggen omdat ze langer mogen doorwerken, anderen krijgen het proefwerk extra groot uitgeprint en weer andere leerlingen mogen het proefwerk op de computer maken. Wat hebben deze leerlingen gemeen? Zij hebben allemaal moeite met lezen, spellen en schrijven, zij hebben dyslexie.
Bij alles wat we doen in het dagelijks leven hebben we onze hersenen nodig. Uit onze omgeving krijgen we prikkels binnen die worden opgevangen door onze zintuigen. De zintuigen zetten deze prikkels om in impulsen, een soort electrische stroompjes, die via zenuwcellen worden doorgegeven aan de hersenen. In de hersenen worden deze impulsen verwerkt. Pas als onze hersenen deze impulsen op de juiste manier hebben verwerkt, krijgt de prikkels die we binnen krijgen uit onze omgeving betekenis. Stel je voor dat je ogen goed werken, maar er is iets mis met het deel van de hersenen dat de impulsen die vanuit het oog binnenkomen moet verwerken. Je ziet dan alsnog niet wat je moet zien. Je hersenen zijn dus erg belangrijk bij het betekenis geven aan prikkels uit je omgeving. Ook als je leest en schrijft heb je jouw zintuigen en zenuwstelsel nodig. Je ogen om de tekst te zien die je leest of opschrijft, je hersenen om die informatie te verwerken en je spieren aan te sturen waarmee je schrijft. Om goed te kunnen lezen moeten je hersenen de letters die je ziet koppelen aan de klank die bij die letters hoort. Bij mensen met dyslexie gaat er ergens in het verwerken van de informatie iets mis waardoor lezen en schrijven moeilijker gaat dan normaal. Mensen met dyslexie kunnen minder goed lezen dan je op basis van hun leeftijd en IQ zou verwachten.
In deze webquest ga je uitzoeken wat er aan de hand is met iemand die dyslexie heeft. Dyslexie is vaak aangeboren, maar kan ook optreden na een ongeluk waarbij de hersenen beschadigd raken. Wij zullen ons hier beperken tot de aangeboren vorm. Om dyslexie te kunnen begrijpen, zul je eerst goed moeten weten hoe het zenuwstelsel van de mens werkt. Met behulp van de deelvragen in deze webquest zul je in staat zijn om de hoofdvraag te beantwoorden. Githa Breikers
Vrije Universiteit