NederlandsEnglish
 
 
 
 
 
  webquest | Hernia

inleiding | Hernia

Skelet
©otlichno.ru
Het skelet Onder de huid en de spieren zit het skelet. De botten bestaan uit been en kraakbeen. Het skelet is onder te verdelen in drie onderdelen: de botten van het hoofd, de botten van de romp en de botten van de ledematen. Het skelet van een mens is heel bijzonder. Het is bijzonder omdat de mens het enige gewervelde dier is dat zich rechtopstaand voortbeweegt. Het skelet van een mens bestaat uit heel veel verschillende botten, ongeveer 206. Het skelet heeft een aantal verschillende functies:
  1. Het skelet zorgt ervoor dat we niet in elkaar zakken
  2. Het skelet beschermt de kwetsbare organen in ons lichaam. De schedel beschermt de hersenen, de ruggenwervels beschermen het ruggenmerg en de borstkas beschermt het hart en de longen
  3. Aan de botten zitten spieren vast, de spieren zorgen ervoor dat wij ons kunnen bewegen.
Spieren De helft van ons lichaam bestaat uit spieren. Alle bewegingen worden in gang gezet door je spierstelsel (alle spieren bij elkaar). Spieren bewegen door zichzelf samen te trekken. Ze worden dan korter en dikker. Om één beweging uit te voeren zijn minstens twee spieren nodig, die spieren bewegen in elkaars tegengestelde richting. (Twee bekende spieren die samenwerken zijn de biceps en de triceps). Een spier bestaat uit vezels. Vezels lijken op draadjes. Een heleboel spiervezels bij elkaar noemen we een spierbundel. Daar omheen zit een dun weefsel om de vezels bij elkaar te houden. Veel spierbundels bij elkaar noemen we een spier. Om te kunnen weten wat een hernia is, moeten we eerst weten hoe een wervelkolom eruit ziet: De wervelkolom bestaat uit 24 wervels. De wervelkolom bestaat uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels, het heiligbeen en het staartbeen. Tussen twee wervellichamen ligt telkens een tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf bestaat uit een elastische kern die is omgeven door een vezelige ring. De tussenwervelschijven dienen als een soort schokdemper.