algemeen
bioquest
bioinfo
biopuzzel
webquest team
publicaties
nieuwsbrief
aanmelden
webquest info
wat is webquest
onderdelen
Marzano
Dodge
beoordeling
links
webquest
webquests
inleiding
taken
proces
bronnen
evaluatie
conclusie
docentenpagina
copyright
© bioinfo.nl
disclaimer
b-rem
webquest | Voedselallergie
inleiding
taken
proces
bronnen
evaluatie
conclusie
docentenpagina
Aderverkalking
Afvalverwerking
Afweer
Aids
Alcohol
Alzheimer
Alzheimer
Autisme
Autisme (webquest 1)
Beroertes
Bioindustrie
Biotechnologie
Blauwalg
Bloedcellen
Bloedsomloop
Bloedtransfusie
Botbreuken
Broeikaseffect (webquest 1)
Broeikaseffect (webquest 2)
Cellen
Cystic Fibrosis
De aalscholver
De auto van de toekomst
De Groote Peel
De rol van ijzer bij transport
De werking van Enzymen
Diabetes
Diabetes Mellitus
DNA
Drugs
Dwarslaesie
Dyslexie
Eetstoornissen
Endosymbiose theorie
Erfelijke ziekten
Evenwichtsstoornis
Evolutie (webquest 1)
Evolutie (webquest 2)
Evolutietheorie
Fibromyalgie
Gebit
Gebruik en risico's van alcohol
Gevolgen van een hartinfarct
Gezonde voeding
Groei
Groei en Ontwikkeling
Groeispurt
Hartruis
Help de nieuwe natuur
Hemofilie
Hernia
Het ontstaan van kanker
Het verband tussen lever en alcohol
Hoe ontstaan fossielen?
Homeostase
Hormonale regeling tijdens zwangerschap
Impulsen in het zenuwstelsel
Koudbloedig
Kruisbestuiving
Leven met astma
Leven met CARA
Levertransplantatie
Longemfyseem
Longkanker
Make-up en kleding
Marburg & Ebola
Multiple Sclerose
Neus
Obesitas
Ogen
Ondervoeding
Ongewenst zwanger, wat nu?
Ontwrichting en verstuiking
Oogafwijkingen
Oren
Orgaantransplantatie
Osteogenesis Imperfecta
Plastische chirurgie
Polyploïdie
Puistjes
Radioactiviteit en Kernenergie
Roken tijdens de zwangerschap
Roken: eeuwig zonde
Salmonella
Schizofrenie
Schizofrenie
Slangengif
Soortvorming
Spina Bifida
Trisomie 21
Tweelingen
Uitsterven van dinosauriërs
Van DNA naar eiwit
Van zaadje tot bloem
Virussen
Vitamines
Vitamines
Voedsel en vertering
Voedselallergie
Voorbehoedsmiddelen
Voortplanting van een plant
Vorm en functie van de aalscholver
Wat is acupunctuur?
Wat is een een SOA?
Wat is erfelijkheid?
Werking Alcohol
Zenuwstelsel
Ziek worden
Zwangerschap
onderbouw
bovenbouw
lesstof
1. Voeding en vertering
2. Voeding en vertering (B2)
3. Voeding en vertering
webquest
1. Voedsel en vertering
2. Diabetes Mellitus
3. Obesitas
4. Voedselallergie
5. Gezonde voeding
6. Ondervoeding
7. Diabetes
kruiswoordpuzzel
1. Voeding en vertering
2. Voeding en vertering
3. Voeding en vertering
gatentekst
1. Voeding en vertering (B2)
meerkeuze
1. Voeding en vertering
2. Voeding en vertering (B2)
3. Voeding en vertering
inleiding | Voedselallergie
©familie-bernhard.de
Eten is één van de belangrijkste dingen die je lichaam nodig heeft. Niet alleen gezond, maar ook gevarieerd eten is heel erg belangrijk voor je lichaam. Voor sommige mensen is het varieren van hun eten nogal een probleem. Zij zijn allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen, bestanddelen hiervan en/of drinken.
Wat is een allergie?
Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van je afweersysteem op onschadelijke stoffen. Dit kan bijvoorbeeld een reactie zijn op huisstofmijt, dieren, huidschilfers etc. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Een allergie voor deze stoffen kan ervoor zorgen dat je moet niezen, traanogen krijgt en last hebt van brandende en jeukende ogen. Het belangrijkste en meest voorkomende allergeen is de huisstofmijt. Deze komt voor op warme, vochtige plaatsen waar veel huidschilfers zijn, bijvoorbeeld in matrassen, kussens en vloerbedekkingen. De kat is één van de meest allergene dieren. De huidschilfers van een kat zorgen bij veel mensen voor een allergische reactie. Voedingsmiddelen kunnen ook zorgen voor een allergische reactie.
Voedselallergie
Voedingsmiddelen bevatten stoffen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren, maar sommige mensen kunnen bepaalde voedingsmiddelen of bestanddelen ervan niet verdragen en krijgen hierdoor een allergische reactie. Deze mensen zijn dan intolerant voor dat bepaalde voedsel of bestanddeel in het voedsel. De stoffen waar je allergisch voor bent als je een voedselallergie hebt, hoeven niet per se in eten te zitten. Je kunt bijvoorbeeld ook allergisch zijn voor lactose (een bestanddeel van melk) waardoor je ook voor bepaalde dranken allergisch bent.
Lactose-allergie
Lactose-allergie is één van de meest voorkomende voedselallergieen. Lactose-intolerantie wordt veroorzaakt door te weinig of afwezigheid van het enzym lactase in je lichaam. Hierdoor ben je niet in staat om de lactose te verteren. Dit wordt ook wel lactosemalabsorptie genoemd. Lactosemalabsorptie hoeft niet per se te betekenen dat je daadwerkelijk klachten krijgt; sommige mensen merken er niets van. Pas als je bij het eten of drinken van normale hoeveelheden melk(producten) klachten krijgt, kun je zeggen dat je lactose-intolerant bent. Mensen met lactose-intolerantie krijgen last van darmproblemen als ze teveel van de stof lactose binnenkrijgen. Zij kunnen last krijgen van buikpijn, winderigheid en diarree. Lactose zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in kant-en-klare producten, sommige soorten koekjes, cake etc. Lactose-intolerantie is meestal erfelijk en aangeboren. Als één van de ouders allergisch is, is de kans voor hun kind om ook allergisch te worden 25%. Zijn beide ouders (of twee andere gezinsleden) allergisch dan is de kans 50 %. Als zowel de beide ouders als een ander gezinslid allergisch zijn, is de kans 75 %. Toch bestaat de kans dat je aanleg hebt voor een lactose-allergie, zonder hier last van te hebben. Bij deze webquest ga je uitzoeken wat een voedselallergie is, wat de gevolgen ervan zijn, wat het met je lichaam doet en nog veel meer.
datum: 22 jan 2021
contact:
jeroen maréchal
version: 1.0