NederlandsEnglish
 
 
 
 
 
  webquest | De werking van Enzymen

inleiding | De werking van Enzymen

Zonder enzymen geen bier
Biertje?!?
© oneworld.nl
Bij de bierbereiding spelen enzymen een bijzonder belangrijke rol. Payen ontdekte in 1833 'diastase', het enzym dat de omzetting van het zetmeel in suiker teweegbrengt. Buchner, ook een Duitse wetenschapper, ontdekte nog een enzym in 1897, 'zymase', het enzym in gist dat de splitsing van suiker in koolzuurgas en alcohol veroorzaakt. Hij kreeg er in 1907 zelfs de Nobelprijs voor. Ondertussen had de Franse chemicus Louis Pasteur rond 1890 de vergisting verklaard. Hij ontdekte ook dat wanneer men het bier voor het afvullen verhitte tot 70-80 graden oC, diverse bacteriën en de gist stierven en daardoor geen schade konden aanrichten. Dit proces werd naar hem vernoemd: pasteuriseren. Niet alleen om bier te brouwen heb je enzymen nodig, er zijn nog talloze voorbeelden op te noemen. Enzymen spelen vooral een belangrijke rol in ons lichaam. Zonder enzymen zouden wij niet kunnen leven. Er zijn verschillende enzymen, dus ook verschillende namen. Alleen het achterste gedeelte van de benaming is altijd het zelfde, namelijk 'ase'. Om een beter inzicht te krijgen in de werking van enzymen en wat de toepassingen hiervan zijn, hebben wij deze webquest gemaakt. Wij willen jullie, door middel van internetbronnen, zelf laten uitzoeken hoe enzymen werken en wat enzymen zijn.